Cetatea Medievala a Severinului

Cetatea Medievala a Severinului se afla in Parcul Dragalina, Bulevardul Carol I, orasul Drobeta Turnu-Severin.
A fost construita in anul 1233, peste ruinele Cetatii Drobeta, intr-o zona militara strategica. Era cea mai importanta cetate din regiune in perioada Evului Mediu.
Cetatea a jucat rolul unei porti ce face legatura intre Europa Apuseana si Europa Rasariteana timp de trei secole. A fost cucerita si distrusa la 1524 de catre turci, in urma unui asalt devastator.
Cetatea Medievala a Severinului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Coordonate GPS: 44.621869,22.656146

Castrul Roman Drobeta

Vestigiile Castrului roman Drobeta, Podului lui Traian si Turnului lui Sever, se pot vedea si astazi.
Drobeta a fost prima cetate din piatra ridicata in Dacia (103-105), un castru roman de aparare, inital fiind construit pentru a adaposti 500 de soldati care asigurau paza podului. 
Se vad si azi fundatiile refacute de Constantin cel Mare)pe o suprafata de 2 hectare, cu cele patru porti laterale, cu locuinte, cazami, depozite de arme, strazi. 
In centrul castrului cladirea pretorului (comandantului) a popositi imparatul Traian in iarna anului 105.
La vest de castru, pe malul Dunarii, se vad ruinele termelor (bailor) romane s-au gasit in ziduri caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, semn al datarii constructiei bailor in acelasi timp cu constructia castrului si a podului.

Coordonate GPS: 44.625202,22.667846

 

Piciorul Podului lui Traian

Podul lui Traian a fost construit in numai trei ani (103–105) dupa planurile celebrului arhitect, Apolodor din Damasc, fiind considerat cea mai indrazneata lucrare inginereasca a antichitatii romane.

Podul a fost ridicat pe 20 de piloni din blocuri de piatra, fiind lung de 1.135 m, lat de 14,55 m si inalt de 18,60 m, la capete avand cate un portal monument, ale caror relicve se vad pe ambele maluri ale Dunarii. Pentru partea lemnoasa a constructiei s-au folosit stejarii de pe 200 de hectare de padure.

Coordonate GPS: 44.623709, 22.667130

 

Castelul de apa

Aceasta constructie a fost realizata initial la 10 iunie 1910 pentru alimentarea cu apa a orasului. Castelul de apa a fost finalizat in anul 1913, dar inaugurarea se va face abia in 1915.

Coordonate GPS: 44.629852,22.652102 

 

 

 

Palatul Theodor Costescu

Palatul Theodor Costescu se afla pe Bulevardul Carol I, nr. 4, orasul Drobeta Turnu Severin. Reprezinta cel mai mare monument arhitectonic din Drobeta Turnu Severin, fiind opera marelui arhitect Grigore Cerchez.
Initiatorul si cel care s-a ocupat de demararea, desfasurarea proiectului si strangerea de fonduri, a fost presedintele Societatii "Teatrul orasului Turnu Severin" si directorul Liceului Traian, Theodor Costescu.
In 1912 incepe constructia palatului. Dupa 5 ani, constructia este gata la rosu, insa pe timpul razboiului lucrarile se sisteaza. Initial s-a vrut a fi cladirea teatrului. Isi incepe activitatea in 1924. Cladirea cuprinde bibilioteca "I. G. Bibicescu", gradina cinematograf, sala de teatru si salonul de festivitati.

Coordonate GPS: 44.624018,22.65457

Muzeul de Arta din Drobeta Turnu Severin

Muzeul de Arta din Drobeta Turnu Severin se afla in Strada Rahovei nr. 3, judetul Mehedinti si se afla pe lista monumentelor UNESCO sub numele de Palatul Baroc.
Muzeul de Arta reprezinta una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu, cu ahitectura aparte, construita de familia Sabetay.
Muzeul adaposteste valoroase lucrari ale pictorilor Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Sirato, Stoenescu, Iser, Ressu, Baesu, Steriade, Darascu, Grigorescu, Mutzner, Schwaitzer-Cumpana, Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Stefan Popescu, Ciucurencu, Ciupe, Catargi, Tuculescu, Musceleanu, Corneliu Baba si de asemenea, in jur de 100 de lucrari ale artistului mehedintean Ghiata, la care se adauga minunate opere de sculptura, icoane, lucrari reprezentative pentru arta religioasa, pentru arta brancoveneasca, pentru arta decorativa moderna si contemporana etc.

In Cazanele Dunarii veti descoperi:
- Manastirea Mraconia
- Statuia lui Decebal (sculptura contemporana in muntele de la Mraconia)
- Grota Pescarului
- Golful Dubova
- Tabula Traiana
- Manastirea Vodita - construita in perioada 1370-1375 de calugarul Nicodim
- Manastirea Sfanta Ana din Orsova
- Biserica Catolica din Orsova
- Golful Cernei
- Pestera Ponicova